понеделник, 13 октомври 2014 г.

Традиционен събор в Юндола - раходка в миналото

Навярно всяко едно пораснало българско дете ще си спомни колко вълнуващи и мащабни бяха селските събори...Оказва се, че тук нищо не се е променило - точно като в детството е!  




Един от най-атрактивните местни събори несъмнено остава този в местността Юндола.
Непознатата за мнозина планинската местност Юндола се намира на границата между две планини - Рила и Родопи, на 16 км. северозападно от Велинград.  Курортът е разположен на 1400 м. средна надморска височина и представлява обширна поляна, дълга около 3 км. и широка около 1 км. Тази съхранена, чиста и живописна местност се намира едва на 116 км. от София ( около 1 час и 40 минути път с автомобил), а от Пловдив е едва на 90 км. (около 1 час и 20 минути). Прочетете повече за местността Юндола тук.
Тамошните жители и гостуващи търговци ежегодно организират различни атракциони и местни прояви за гостите на събора. Сред щандовете можете да откриете както скара, пукани и сладолед, така и домашно масло, сладка от горски плодове и чист балкански мед.
Откриването на събора тази година беше на 7-ми септември от  на поляната, която ежегодно посреща традиционните местни борби. На тазгодишните съревнования между най-силните мъже присъствaха и големите български борци Венко Цинцаров и Алаксадър Томов. Томов е борец в класическа борба, един от най-титулуваните български спортисти, носител на три олимпийски медала, петкратен световен шампион, петкратен европейски шампион, световен студентски шампион, двукратен европейски вице шампион. Неговият колега Венко Цинцаров, родом от Белово също е притежател на редица медали от световни и европейски титли по класическа борба. За доброто настроение на присъстващите на събора в местността Юндола  се погрижи фолклорният изпълнител Янко Неделчев.






Всеки ден шареният и живописен пазар в центъра на курорта Юндола привлича голям брой посетители. Хората спират, за да разгледат щандовете, отрупани с дарове от природата - билки, гъби и горски плодове и еко-продукти с гаранция за собствено производство - боб, картофи, домашно приготвени сирене, кашкавал, масло, кисело мляко. В края на август на "Юндолския" пазар манатарките вървят по 7 лева килограма, боровинките по 5 лева, бурканче сладко - 4 лева, килограм картофи около левче. В близост до пазара повечето от ливадите в центъра на курорта се окосяват в очакване на ежегодния голям събор. Загражда се и арена за традиционните “мазни борби”.







Автор: Ния Горанова, PuRple PR *


За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86



Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар