вторник, 30 декември 2014 г.

15 неща, които да носим със себе си в планината

В навечерието на Нова година, ние от туристически комплекс "Андела" очакваме комплексът да е пълен. Тъй като сме загрижени за гостите си, вече публикувахме препоръките на българската планинска спасителна служба отправени към излетуващите в планината. Нашите гости знаят, че сме се погрижили те да имат всичко необходимо така, че да се чувстват уютно и комфортно на територията на комплекса ( Препоръчваме да прочетете статията "10 причини да отседнем в туристически комплекс "Андела"" тук ), но природата може да бъде както неземно красива, така и крайно опасна, особено за тези, които я подценяват. За да сме сигурни, че винаги ще сте добре подготвени, публикуваме нашият списък с багаж, който трябва да е неизменна част от екипировката на всеки един турист:





1.       РАНИЦА И ОБУВКИ



Раницата е един от най-важнияте атрибути, който трябва да носим със себе си в планината.  Логично е – именно в нея ще приберем всичко останало. Тя, редом с удобните туристически обувки е най-важният елемент от екипировката. Изборът на раница е строго индивидуален. Когато вече сте закупили раницата и предстои да я ползвате, трябва да знаете, че начинът на разполагане на багажа вътре в нея е от голямо значение за удобството и функционалността й.  За еднодневен поход в планината раница от 20-30 литра е подходяща като обем. 40-литрова раница  отговаря на нуждите на един дву-тридневен преход. Ако планирате по-дълъг поход, може да се замислите за набавянето на по-голяма раница, като при всички положения раница в рамките на 60-70 литра е добър вариант. През зимата във високата планина, когато така или иначе се носят повече и по-тежки дрехи, а и редица допълнителни аксесоари, обемът във всеки от посочените случаи най-вероятно ще нарасне. Именно затова  трябва предварително да си изясните какво ще носите в раницата. Важно е тя да е удобна и здрава. Най-добре е да ползвате хубава стара раница, която вече е била подлагана на траперски условия, вместо да рискувате да купите нещо красиво, но неудобно нездраво и нефункционално. Все пак – не отиваме на ревю. Това се отнася и за обувките. Често новите обувки, било то маркови и здрави, са неудобни и oще не са се „оформили“ по крака. Затова „разтъпчете“ обувките си преди да тръгнете на поход.

Що се отнася до останалите неща, които следва да се носят, те също варират в зависимост от продължителността на прехода, но така или иначе абсолютният минимум от носен с нас багаж (включително при еднодневен преход) изглежда приблизително по следния начин:


2. Течности - количеството им варира съобразно сезона, физиологичните потребности на всеки от нас и предварително събраната информация за водоизточници по маршрута, но обикновено около 1,5 литра на човек са достатъчни за дневен преход (в горещите летни дни това количество може да нарасне .


3. Храна - не трябва да се прекалява с нея, освен ако изричната цел на похода не е обилно хранене сред природата. Един-два сандвича и дребни сладкиши са напълно достатъчни за еднодневен преход.


4. Резервен кат дрехи - при еднодневни преходи е добре да се носи една допълнителна (термо)фланелка за преобличане, както и допълнителен чифт чорапи и още една топла дреха.

5. Щеки - трисекционните щеки с регулируема според нуждите на всеки височина са изключително полезен аксесоар, който подпомага ходенето, особено при изкачване и слизане. Разбира се, те винаги могат да се заменят от дървена тояга.

6. Телефон - естествено, напълно зареден! Най-добре вземете със себе си добрата стара Nokia, която е с желязна батерия, вместо смартфон, който е функционален, но батерията му може да ви предаде доста бързо.

7. Средства за навигация - в идеалния случай GPS-устройство (с напълно заредени батерии, а за всеки случай и допълнителен комплект от тях);  карти и/или предварително набавена информация от пътеводители,  компас.

8. Нож - Мултифункционалното швейцарско ножче е винаги полезно.
9. Запалка - най-добре ветроустойчива, още по-добре - да са две.

10. Челник - независимо, че средностатистическият турист в 99,99 процента от случаите ходи в светлата част на деня, не е изключено някой път да бъде сварен от падащия мрак; тогава всеки би оценил ползата от непрестанното носене на няколко десетки наглед "излишни" грама.

11. Слънчеви очила - слънцето високо в планината може да бъде убийствено за очите, особено в кристално ясен зимен ден.

12. Аптечка - наличието на минимално количество елементарни лекарства (например болкоуспокояващи, кръвоспиращи, деостик с талк срещу подсичане), превързочни материали (лейкопласт, бинт) и предпазни средства (слънцезащитен крем, крем за устни, репелент) никога не е излишно.

13. Тоалетна хартия.

14. Фотоапарат - макар и не сред "задължителните" елементи на екипировката, по разбираеми причини той почти винаги присъства в нея. Ако не сте запалени и/или умели фотографи, една прилична "сапунерка" ви е напълно достатъчна, за да увековечите славните си подвизи по върховете. Носенето на професионален и тежък фотоапарат си струва само ако знаете как наистина да боравите с него. В краен случай може да използвате и камерата на телефона си.

15. Лични вещи и документи - преценете внимателно какво да вземете със себе си. В планината не е нужно да носите дебелия си ежедневен портфейл, натъпкан с какво ли не. Лична карта, малко пари кеш за текущи нужди през деня, ключове от вкъщи - това са нещата, от които реално имате нужда. Ако пътувате до планината не с обществен транспорт, а с автомобил, ще са ви нужни и неговите документи, както и шофьорската ви книжка.



При по-продължителни преходи и при такива в различни от топлия сезон носената с нас екипировка може да се увеличи значително - като се започне с по-голямо количество носена наведнъж храна и лекарства, увеличено количество битови принадлежности (например игли и конци), пособия за готвене (примус, съдове и прибори), тоалетни и козметични принадлежности (паста и четка за зъби, сапун, кърпа за тяло и др.), техника (зарядни за телефони, зарядни за батерии, та дори и таблети) и се достигне до специфични планинарски принадлежности като пикел, котки, снегоходки, спален чувал, палатка и какво ли още не.
Последно, но не и по значение - в планината е допустимо вие да се намокрите, но багажът ви трябва да остане сух. Ето защо, ако раницата ви не разполага с дъждобран, е силно препоръчително да си набавите допълнително такъв. Ако ли не, то най-малкото, което се иска от вас, е да държите нещата си добре опаковани. 

Автор: Ния Горанова, PuRple PR *


За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86



Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар