петък, 25 ноември 2016 г.

Беловската базилика - забележителности край Юндола


Беловската базилика

 Беловската базилика е една от най-добре запазените ранно-християнски църкви в България. Намира се в близост до  град Белово (Пазарджишка област), а по- точно в местността Свети Спас (Спасовица) сред красивите северозападни склонове на Родопа планина.



 Беловската базилика се е запазила непокътната до XVII век, когато е разрушена от турците при голямото потурчване на българите от велинградските села.
Базиликата датира от края на V в. и е била част от разрушения късноантичен град  Левка (Левке, Левки). Мястото се почита и днес и затова до базиликата е изградена черква, която макар и да е отдалечена от околните села, е много посещавана.


 Градежът на базиликата в основите си е от ломен камък, а стените са изградени от квадратни тухли, споени с червен хоросан. През 1994 година базиликата е  частично реставрирана, изградени са арките в предверието, а подовото покритие е насипано с чакъл. Така мястото е запазено напред във времето и свободно за посещения на туристи.

Маршрут с кола от туристически комплекс "Андела" до Беловската базилика

 Можете да стигнете до Беловската базилика, следвайки дълъг черен път, който води началото си  от покрайнините на гр. Белово. Пътят не е много подходящ за леки автомобили и затова повечето посетители предпочитат разходка пеша. Върви се около 5 км.

Източници: Батаклиев, И. Стефан Захариев (Живот и дейност), официален сайт в-к Марица Пловдив, официален сайт „Свети места“.




Вижте още:



За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар