четвъртък, 12 януари 2017 г.

Тарпанът - един изчезнал кон отново е в Родопите


 Тарпанът (Equus ferus ferus) е праисторически див кон, разпространен в миналото от южна Франция и Северна Испания до Централна Русия. Цветът му е сив, с добре развита черна гръбна ивица, частично падаща грива и леко вдлъбнат лицев профил. Името "тарпан" идва от туркменски език и означава "див кон". В България палеонтолозите също са намирали кости от тарпани, което е доказателство, че в миналото те са обитавали българските земи. 


 Тарпанът изчезва в природата между 1875 и 1890 година, когато последната кобила е била убита при опит да бъде хваната. Последният тарпан в плен е умрял през 1909 година в украински зоопарк. Не е известно кога хората са изтребили тарпана в България, тъй като костите му не се различават от костите на някои породи домашни коне. От 30-те години насам са направени няколко опита тарпанът да бъде възстановен чрез селекция на домашни коне, за които се смята, че имат запазени тарпански гени. Този тарпаноподобен кон е известен още като полски коник (полската дума за малък кон).. В някои страни като Холандия например, полският коник е пускан много успешно на свобода в природни резервати още преди тридесет години. От там коне са били карани до Латвия, България и други европейски страни. Ceга общо 55 тарпана живеят на свобода на две места в Източните Родопи, край селата Сбор и Нановица.
През септември 2011 първите 12тарпана са били докарани от Холандия в България от холандската организация АРК и успешно заселени в Източните Родопи. Три години по-късно пристигат и втората група от 30 коня. Ceга общо 55 тарпана живеят на свобода в Източните Родопи. От 13 ноември Родопите са част от "Rewilding Europe".


 Пускането на втората група коне на свобода в природата е последвано от пускането на документалния филм за тарпана. "ТАРПАНЪТ: пренарисуване на древната история" е заснет в България и Полша и е дело на едногодишната работа на Джен Милър и Софи Диа Пегрум от американската компания "Horsefly Films". Ето какви впечатления споделят те от преживяването си в Родопите по време на снимките:
  “Родопите са наистина впечатляващи и ни изпълниха с чувство на възхищение към дивата природа. За нас това беше голямо преживяване!
 Да работим с хората от „Новото тракийско злато“ и да имаме шанса да се срещнем с членове на екипа на "Rewilding Europe" във важен момент от проекта беше изключително важно за нас да можем да разкажем пълната история за тарпана“, обясняват Джен и Софи. „Насладихме се на страхотни местни песни! Случи се така, че спасявахме костенурки по пътя, научихме много за лешоядите и каракачанските кучета в района,видяхме впечатляващия родопски "Стоунхендж", имахме близки срещи с вълци, докато обядвахме, с часове гледахме мистериозните тракийски скални ниши и спиращи дъха залези! Бе толкова древно и красиво, почувствахме се частица от всичко това. Беше страхотно преживяване! Всеки, който иска да се наслади на истинската природа и на дивите животни, трябва обезателно да отиде в Родопите."

 Източници: 
www.kardjalipress.com
www.newthraciangold.eu
www.sinor.bg





За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар