сряда, 12 април 2017 г.

Ползите от планинския туризъм

 Живеем в забързано и напрегнато ежедневие. Работим много, а съзнанието ни е винаги натоварено с отговорности и задължения свързани с работата или отговорностите у дома и в семейството. Често се преуморяваме и забравяме, че почивката е също толкова важна, колкото и добре свършената работа и едното не може без другото. Всеки почива по различен начин, но малко от нас почиват пълноценно. В тази статия ще разгледаме някои от ползите на планинския туризъм и ще ви споделим защо смятаме, че той е средството за почивка, което се отразява най-добре на здравето ни. 

Разходка с колела в Родопите
  Природата лекува и в буквален и в преносен смисъл. Тя се грижи както за нашето физическо благосъстояние, така и за духовното. 
Планинските спортове и разходките в планината усъвършенстват човешкия организъм – засилват мускулатурата, каляват ни, подобряват вентилацията на белите дробове, укрепват сърдечния мускул и стимулират кръвообращението. Тренировките във фитнес залата или в градски условия също влияят добре на здравето ни, но според нас не могат да се сравнят с тези в планината на чист въздух. Тренировъчният ефект в планината е още по–голям поради специфичните условия – понижено атмосферно нялгане, по–ниска температура на въздуха, повишена йонизация и др. Установено е, че при осем часов поход белите ни дробове вентилират 12 000 литра въздух, организмът ни получава 600 литра кислород и изразходва 3 000 калории енергия. :)


 От двигателните качества най-съществено се повлияват силата и издръжливостта на долните крайници. Променя се еластичността, енергетичният състав и кръвоснабдяването на мускулите. Тези промени могат да се съхранят до дълбока старост. Най-благоприятно е влиянието на чистия въздух. Белодробната вентилация на организма при работа на 2 000 м. надморското равнище е по-висока с 25%. Капацитетът на белите дробове нараства на 500–800 куб./см. При продължителен престой хемоглобинът се увеличава със 17.7%, а еритроцитите със 740 000.
 Огромни са и ползите върху психическото ни състояние. Нищо не лекува вредите от стреса така, както спокойствието и живописните природни гледки в планината. Дори един ден в седмицата е достатъчен, за да си отпочинем. Ние - българите, сме късметлии, защото имаме красива и разнообразна природа.


 Нашият съвет е да не пропускате възможност да прекарате време в планината. Ако не си падате по къмпингуването, има множество хижи, обурудвани с всичко необходимо. Разбира се, винаги сте добре дошли и при нас в Туристически комплекс „Андела“, Юндола!

 Хубаво е да намираме време за почивка сред природата колкото се може по-често. Ако сме успели да ви убедим, че планината е най – благоприятното място за тази цел, нашият призив е - обичайте я и я пазете чиста!

Следващите снимки са направени от членове на сдружение "Байкария" по време на разходка в Родопите.










Автор: Пламена Барева, Purple PR                                                                                                                                                          Източник:
www.btour.org
www.bikearea.org





За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар