четвъртък, 28 септември 2017 г.

Преход към Мусала

 Мусала е най-високият връх не само в България, но и на целия Балканският полуостров. Височината му е 2925,4 метра. Разположен е в източната част на Рила планина, в национален парк Рила. 

Връх мусала в далечината - Снимка на roofofeurope от Flickr 
  През средно 254 дни от годината Мусала е покрит със снежна покривка. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Включен е в 100-те национални туристически обекта на България, също така и в инициативата „Покорител на 10-те планински първенци“.

Снимка на Борислав Димитров от Flickr
Има много теории за произлизането и значението на името на върха. То е останало от османско владичество и тълкуванието му е „ Пътят към Бога“ , „Молитвен връх“, „Място за молитва“ и т.н.


 Вероятно след тази кратка и въвеждаща информация (а може би и преди нея) много от вас ще си кажат, че покоряването на Мусала е прекалено амбициозно начинание, с което могат да се справят само опитни планинари. Е, това далеч не е така. Всяка година по пътя към върха дерзаят множество туристи - български и чуждестранни. Тези, които не се чувстват досатъчно подготвени за по- ежък преход могат да се възползват от лифт, а тези които искат да изпитат волята и уменията си, катерят към върха по стръмните планински склонове пеш.

Отражение на вр. Мусала в Леденото езеро - Снимка на Филип Стоянов от Flickr
 Преходът до Мусала се разделя в три основни етапа: Първо хващате лифт от Боровец до Ястребец. Пътят с него ще ви отнеме около 30 минути. Ако изберете този вариант си спестявате над 4 часа труден преход, който не е подходящ за всеки. След като пристигнете в Ястребец ви предстои около час път по маркирана пътека до хижа "Мусала". Няма стръмни и опасни участъци и пътеката е добре маркирана. След като достигнете до хижа "Мусала" ви остават около 3 часа преход до върха. От тук вече ще можете да се любувате на гледката на Мусленските езера. Изкачването е по-стръмно, но не отнема много време. След като достигнете до заслон "Леденото езеро" започвате третият и последен етап от вашия преход. От тук ви остават около 30 минути път до върха. Важно е кой маршрут ще изберете - има летен и зимен. Освен ако не сте тръгнали на поход през зимата, логично - не избирайте зимния. Когато не е покрит със сняг, той е каменист и труден за преминаване.

Малко преди връх мусала, под хижата - Снимка на Филип Стоянов от Flickr
След като сте преминали и последният етап - насладете се на прелестните гледки и удоволствието от това лично постижение!
Уверете се, че преди да поемете на този планински преход сте добре подготвени за него, а и за който и да било друг, че сте се обадили на планинските служби и че телефонът ви е зареден. Трябва ви добра екипировка - винаги носете храна, вода, топли дрехи и малка аптечка.


Автор: Пламена Барева, Purple PR                                                                                                                                                                                       

За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар