четвъртък, 16 май 2019 г.

Туристически маршрут м. Гаралов чарк – вр. Голяма Сюткя

Връх голяма Сюткя е вторият по височина и първи по красота връх в Родопите. По билото има останки от тракоримски път с калдъръм, свързващ столицата на бесите Бесапара с римския град Никополис ад Нестум. От върха се разкрива панорама към котловината, Тракия, Рила и Пирин. Висок е 2186 м. Близо до върха се намира Момин кладенец, продължаващ да учудва хидрогеолози с постоянния си дебит и температура от 4 градуса.


Подробна информация за маршрута

 В този трак е описан най-лесния подстъп към връх Голяма Сюткя (2186 м) – първенец на Баташкия дял на Родопите и трети по височина връх в цялата планина само на 5 м разлика от първенеца Голям Перелик (2191 м) и 2 м от втория – Широколъшки снежник (2188 м). Пътят се движи в гора почти през цялото време, като изключим няколко полянки, през които минаваме. Със своите 3 км е, може би, най-късия маршрут до върха, но това не трябва да ви заблуждава. Наклонът оттук е доста голям и прави прехода тежък. Следва жълтата туристическа маркировка, която, трябва да кажем, не е много поддържана.


 Тръгва се от местността Гаралов (Гърлов) чарк, до която се стига по тесен асфалтов път, на места с дупки, от село Ракитово, дълъг около 20 км. Ако някой не е чувал за Гаралов чарк, питайте за пътя към пещера Лепеница. Подминават се отбивките за нея, както и едно горско стопанство, след което асфалтът свършва. Там оставяме колата и нарамваме раницата.


 Тръгваме нагоре, движейки се успоредно на Сюткенска река, която се води началото на река Дулдурана. Около половин километър след края на асфалта се оглеждаме да пресечем реката, след което следва стръмно изкачване до реброто на хребета. Оттук цепим право нагоре и дори да не виждаме маркировката, трябва да знаем, че никъде няма надолнище, не се слиза от хребета и не се отклоняваме от него. Той ни извежда право на върха за по-малко от 2 часа.


 На върха сме като в средата на нищото. Сред най-високите планински върхове в България, този е един от най-дивите. В радиус 15 км по птичи полет, сигурно няма жива душа (като изключим работещите в горското стопанство). Местоположението ни открива добри гледки към Рила, Пирин, Стара планина, Славянка, както и първенците в централната част на Родопите.


Източник: ranica.eu

За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
                                                           IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62




Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар