неделя, 18 октомври 2015 г.

Магически предмети, свързани с култа на бесите откриха на връх Острец край Велинград

Днес в блога на туристически комплекс "Андела" споделяме сензационна новина, свързана с историческото наследство на България: Преди броени дни са открити магически предмети, при проучванията на тракийското светилище на връх Острец, съобщи за Дарик радио археологът д-р Димитър Байряков от историческия музей във Велинград. Находките са свързани с култа на бесите и техните практики в Западните Родопи. Интерес предизвикват умалени глинени модели на обредни хлябове с повтарящи се символи.



връх Острец

Освен тях има  съдове за течности и храна, обредни плочи с фрагменти, които показват култа към тракийския конник Херос, прешлени за вретено и монети. Самият връх в миналото е бил ограден със стени от различни периоди, а тракийското светилище започва да съществува през късната бронзова епоха и продължава до края на IV век преди Христа.

Ритуален съд, открит при проучванията на тракийското светилище на вр, Острец
      Светилището на вр. Острец е открито през 2009 година.
      Проф. Диана Гергова разказа за тези изключителни двадесет дни, започващи рано сутрин, за трудностите, за набезите на иманяри и успешното разкритие на една голяма, култова сграда  дълга 9 м и широка 6 м., ориентирана югозапад, североизток; с един вход. Тя е централна сграда в едно пространство, оградено отвсякъде с каменни стени.
"С разкриването на тази сграда стана ясно, че за първи пъти в Западните Родопи се открива такава култова постройка, която говори за монументално, храмово строителство от страна на бесите”, казва Диана Гергова.

Проф.Диана Гергова с находка от вр. Острец

     Продължавайки разкопките, експедицията открива втори участък, свързан с полагане на дарове в земята. Намерени са множество глинени съдове. Голяма радост и гордост за всички е откриването на два реда камъни, които ограждат едно пространство. В него са били натрупани различни керамични изделия и бронзови накити.
   “Това е една находка, която е уникална за България, не ми е известно да е намирана другаде” не скри възхищението си Диана Гергова.
  А това, за което говори с нескрита гордост, е железен жезъл, който завършва с две змийски глави.
   “Ето една загадка, защото по принцип такъв жезъл се свързва с Хермес - Бог, който е почитан само от тракийските царе”.
   Други интересни находки, намерени от експедицията са: ключ към вратата на храма, преносим олтар на самия храм, птичка глава – похлупак на ритуален съд и други. Всичко това показва наличието на  инвентар, който дава основание да се мисли, че това е голямо  светилище. Намерената безопасна игла от 8-7 в. пр. Хр. говори, че вероятно на територията на светилището е имало работилница за изработване на метални предмети.

Археолози разчистват светилището на вр. Острец

    "Характерно за Острец е, че има приемственост между всички епохи –предтракийска, тракийска, римска и до наши дни" - каза професор Георгиева..
   На това свещено място са намерени останти от църква, около която  има следи от други средновековни постройки, идеята е да се превърне връх Острец в едно сакрално място. То да се вижда от Велинград и да свети с високата си камбанария и да се знае, че е  свято.

Археолози, в търсене на находки в светилището на вр. Острец
      Финансирането на археологическите разкопки, консервация и експониране на светилището на връх Острец е за 47 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони. Проучванията ръководи проф. Диана Гергова.
връх Острец
    Проучвания на още едно тракийско светилище се проведоха това лято във Велинград. В разкопките при езерото „Клептуза“ до параклиса „Свети Илия“ се включиха доброволци от различни държави. Там има останки от двуметрова крепостна стена. Разкрити са две постройки, над 20 съд и хранилища за съхранение на вино и жито, допълни д-р Байряков. От велинградския музей имат амбицията светилищата на траките при Клептуза и Острец на придобият статут на обекти от национално значение.
      Проф.Диана Гергова пък разказа за легендарния тракиец Орфей, създал мистериите, наречени “Треская терперек”. Орфеизмът  обединява култа към слънцето и земята. Археологическите изследвания през последните 30 години доказват, че това е високо развита духовна култура, която създава на много места в българската земя орфеически светилища. Това означава, че в края на 2-то хилядолетие траките  възприемат една нова религия. Затова и проучванията на Острец са толкова важни.


.Автор: Ния Горанова, PuRple PR *

Източници: Дарик радио, Портал БГ, novosianie.com



Прочетете още:


10 причини да отседнем в туристически комплекс „Андела“
Юндола - съкровище, скрито между Рила и Родопи
Пролет и лято в Юндола (СНИМКИ)
Параклисът "Света Петка" в Юндола (СНИМКИ)
Традиционен събор в Юндола - раходка в миналото
Пашови скали - природна забележителност край Юндола
Пещерата "Лепеница" - забележителност край Велинград
Връх Белмекен, язовир Белмекен и спортна база "Белмекен" - забележителности край Юндола
Голям интерес има към туристическите разходки с коне и понита в курорта Юндола

8 забележителности край Юндола
Магията на Родопи лекува с кисело мляко и...ракия



За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222


GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар