петък, 19 февруари 2016 г.

В Юндола изграждат първата частна обсерватория в България




 Първата частна обсерватория в България ще бъде изградена в местността Юндола. Това стана ясно след среща между координатора на проекта - Иван Богданов, от обсерватория "Звездно общество" и кмета на Велинград - д-р Красимир Коев.

 Градоначалникът подкрепи инициативата, която ще допринесе до развитието и популяризирането на общината. "Звездно общество" е член на Международния астрономически съюз и на НАСА, освен това е и втората официално призната обсерватория у нас след Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Изборът на Юндола не е случаен - установено е, че това е едно от местата в България с най-много ясни нощи, които са благоприятни за наблюдения на астероиди и звездни обекти.




 Изграждането на собствената база на "Звездно общество" в Юндола ще позволи новата обсерватория да се контролира от всяка точка на планетата, а информацията, която ще се получава оттам, ще може да се ползва от всички желаещи. Изследванията имат важно значение за астероидно-кометната безопасност на планетата Земя. С изграждането на базата ще се даде възможност да се проследяват и откриват околоземни астероиди. Те въздействат на Земята и без допълнителна намеса биха причинили големи щети на планетата ни, а за разлика от други природни бедствия - могат да бъдат предотвратени.





 От "Звездно общество" планират обсерваторията в Юндола дa се използва и за практически занимания на ученици и студенти, за развитие на творческите им способности, за сериозна научна дейност, за научно-технически конференции, срещи на учени, конкурси, изложби по астро-фотография, национални лагери, астрошколи и др.



Оформление: Ния Горанова, Purple PR *

Източник: 
Вестник "Труд"

Прочетете още:



За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар