събота, 5 март 2016 г.

120 жени между 17 и 84 години тръгнаха на поход - Започна "56-и Национален туристически поход на жените"

На снимката: Казанлъчанки поемат към Русалка на 8 март 2014 година     
          Между 2-ри и 6-ти март повече от 120 дами от туристическите дружества в страната правят 23-часов преход по маршрути в Стара планина. Тази година домакин на 56-я Национален туристически поход на жените е Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загора. В дните на похода над 120 дами от туристически дружества от цялата страна ще изминат общо над 23 часа преходи из Стара планина. В събитието, посветено на Националния празник на България - 3 март и на Празника на жената-8 март, ще се включат жени-туристки на възраст от 17 до 84 години. (Прочетете още в нашия блог: Факти за ходенето пеша и ползите от него.)



На снимката: 53-ти Национален туристически поход на жените
      Домакин на 56-я Национален туристически поход на жените е Туристическо дружество "Сърнена гора" - Стара Загора. Жените ще изминат разстоянието от казанлъшкото село Ясеново до местността Узана край Габрово, а на националния празник 3 март дамите ще стигнат от Узана до връх Шипка, където ще участват в тържествата за Националния празник и ще поднесат венец. Преходът в този ден е най-продължителен – общо около 8 часа с отсечката хижа Узана - връх Шипка -  хижа Бузлуджа.

На снимката: Нац. поход на жените-туристки в Източните Родопи
         На 4 март е предвидено посещение на Историческия музей в Казанлък и отново с автобус участничките ще пристигнат в Стара Загора, където ще поднесат цветя на Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора", след което ще имат 3-часова обиколка на парк "Аязмото" с поднасяне на цветя пред паметниците на Митрополит Методий Кусев и Алеко Константинов.

        През годините в похода са участвали общо над 1498 жени, включително и чужденки от бившата ГДР и Унгария. Тази година в събитието, посветено на Националния празник на България – 3 март и на Празника на жената - 8 март, ще се включат жени-туристки на възраст от 17 до 84 години. Туристките ще имат и общо 5 водачи -  Златина Стоянова, Паулина Стойчева, Събина Цанева, Стефка Божинова от ТД“Сърнена гора“ и Теодора Тарева от Казанлък. През цялото време с дамите ще е и Дела Кавъркова, секретар на Българската федерация по туризъм.

Стара Загора посреща Национален туристически поход
Снимка: Община Стара Загора
       56-я Национален туристически поход на жените започна на 2 март от с. Ясеново, до местността Узана край Габрово. Походът е посветен на Националния празник на България – 3 март и на Празника на жената – 8 март. На 3-ти март участничките ще стигнат до връх Шипка, където ще се включат в честванията на Националния празник и ще поднесат венец. На 4-ти март те ще пристигнат в Стара Загора с автобус и ще поднесат цветя на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Предстои им още 3-часова обиколка на парк „Аязмото“ с поднасяне на цветя пред паметниците на Митрополит Методий Кусев и Алеко Константинов. В 16 часа участничките ще бъдат приветствани в Античния форум „Августа Траяна“ от зам. кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. Там 27 от тях ще получат имена на тракийски богини в специална церемония. Домакините от “Сърнена гора“ са подготвили специални подаръци за всички – уникалната местна сол „самардала“, камъче от Аязмото, липов цвят и реплика на фигурка от неолита.

        Той вече започна от с.Ясеново до местността Узана край Габрово /географски център на България/ - общо 6 часа преход. На 3 март е дамите ще стигнат от Узана до връх Шипка, където ще участват в тържествата за Националния празник и ще поднесат венец. Преходът в този ден е най-продължителен - общо около 8 часа с отсечката хижа Узана - връх Шипка - хижа Бузлуджа. На 4 март е предвидено посещение на Историческия музей в Казанлък и отново с автобус участничките ще пристигнат в Стара Загора, където ще поднесат цветя на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора", след което ще имат 3-часова обиколка на парк „Аязмото" с поднасяне на цветя пред паметниците на Митрополит Методий Кусев и Алеко Константинов.
      Точно в 16 часа в същия ден на Античен форум „Августа Траяна" дамите от Националния туристически поход ще бъдат посрещнати и приветствани от представители на Община Стара Загора и в специална церемония за даване на име 27 от участничките ще получат имена на тракийски богини. В церемонията участва и Прабългарска школа за оцеляване „Бага Тур", а водещ ще актьорът от ДТ"Гео Милев" Димитър Митев.
       Последният ден от похода е със свободна програма и разглеждане на Стара Загора. Водачи на дамите-туристки ще са Златина Стоянова, Паулина Стойчева, Събина Цанева, Стефка Божинова от ТД"Сърнена гора" и Теодора Тарева от гр. Казанлък. През цялото време с дамите ще е и Дела Кавъркова, секретар на Българската федерация по туризъм, която ще води похода за 18ти пореден път.


 
    Походът продължава на 5-ти март с 6-часов преход от Старозагорски минерални бани – местността Богородична стъпка-връх Голям Кайряк – Езерото на баните – връх Момини гърди. Този маршрут е изключително живописен и разкрива красотата на Сърнена средна гора и Стара планина. В прощалната вечер предстои концерт на Трио „Гранди Тенори“ и фолклорен клуб „Тракийци“. На 6-ти март – последния ден на похода участниците имат свободна програма и могат да разгледат Стара Загора.



Оформление: Ния Горанова, Purple PR *


Прочетете още:



За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.



Източник:
радио "Дарик"
tok.bg
dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар