петък, 4 март 2016 г.

"Плиоценски парк" в с. Дорково - забележителности край Юндола


Плиоценски парк Дорково – изгубеният свят на мастодонтите
Модел на мамут в "Плиоценски парк", с. Дарково

             Днес в блога на Туристически комплекс "Андела" ще ви предложим разходка до близкото Юндола село - Дарково и до много далечното праисторическо минало... От Септември месец 2013 година в село Дорково функционира интересен природо-научен музей, наречен "Плиоценски парк". В него са представени находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Кокалите“, която е в близост до селото.
"Плиоценски парк", село Дорково
Плиоценски парк Дорково – изгубеният свят на мастодонтите
 Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на само 15 квадратни метра площ. Находището, също така, и най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа.Сградата на музея е с цилиндрична форма.
 Изградена е от метал и дърво и е покрита с голям стъклен купол. В центъра на експозиционната зала са поставени две скулптури, дело на художниците Ивайло Аврамов, Теодор Нанев и Велизар Симеоновски. Първата е с височина 3,90 метра и изобразява овернски мастодонт от рода Аnancus Аrvernensis. До него се намира скулптура на изкопаемата маймуна долихопитек (Dolichopitecus ruscinensis). Чрез озвучителна техника се възпроизвеждат звуците издавани от животните, чийто останки са намерени в палеонтологичното находище.
До скулптурата на мастодонта е разположен гигантски бивник на борсонов мастодонт (Mammut borsoni), намерен в кариерата за пясък при село Генерал Инзово, област Ямбол.
село Дорково
       Находището, все още, не е развито, заради което от скалите стърчат кости. През 80-те години на миналия век „Палеонтологично находише - Дорково" е обявено за природна забележителност, а територията около него е защитена.


            В региона се носи легенда, че местността "Елин кладенец" е дъно на пресушено езеро, в което са живели огромни водни чудовища. По този начин местните хора си обяснявали необичайно големите кости, които намирали.

    Учени предполагат, че изключителното натрупване на вкаменени кости от животни в находището е в резултат на природно бедствие, унищожило  цяло стадо мастодонти край брега на Древа река.
Вкаменелост в "Плиоценски парк", с. Дарково
      Там са намерени костни останки от над 30 вида гръбначни животни: над 600 кости на едри бозайници (мастодонти, два вида редки древни маймуни, примитивни коне - хипариони, елени, носорози, тапири и др.), а също и множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници.

 
  В село Дорково бива разкрита напълно непознатата доскоро природа в Югоизточна Европа от преди 5 мил. години, с по-топъл и влажен климат от сегашния и мозаичен пейзаж с обширни, разредени годи. Според палео-ботаника проф. Д. Иванов в българските гори отпреди 5 млн. години е доминирал дъбът, разпространени са били кестенът, брястът, букът и елата. Съществували са и такива екзотични за днешната европейска растителност видове като гинко и магнолия. Подлесът е бил съставен от чемшир и вечнозелените храсти - рододендрон и лавровишня.
Плиоценски парк Дорково – изгубеният свят на мастодонтите - Плиоценски парк Дорково

Работно време и цени:

"Плиоценски парк" – Дорково е отворен за посетители с работно време от 10.00 до 19.00 часа (март-октомври) и от 10.00 до 17.00 часа (ноември-февруари),  без почивен ден.

Входната такса от 5 лв. важи и за двата обекта - "Плиоценски парк – Дорково" и "Туристически информационен център-Цепина". 

Таксата за деца над 3 години е 3 лева, а за деца под 3 годишна възраст е безплатно.


ТЕЛЕФОНИ ЗА КОНТАКТИ
0878527393 - Плиоценски парк
0878527379 - ТИЦ "Цепина"


         

село Дорково
      Село Дорково се намира на 30 километра заподно от местността Юндола, в която се намира Туристически комплекс - Андела. 
      Пътят с автомобил от Юндола до село Дорково отнема около 30 мин. с и е изключително живописен. 








Маршрут от Туристическо комплекс "Андела", Юндола до село Дорково
вижте на този линк


Снимки на туристическо комплекс "Андела"



Оформление: Ния Горанова, Purple PR *


Прочетете още:



За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.



Няма коментари:

Публикуване на коментар