събота, 12 март 2016 г.

Сирни заговезни 2016 - традиции и обичаи в България

 Сирни заговезни е празник на всеобщото опрощение. Той винаги се чества седем седмици преди Великден и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Известен е още като Поклади или Прощална неделя. През 2016 г. празникът започва на 13-ти март.


Кукери гонят злите духове и зимата над кладата
 Сирни заговезни е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Тогава танцуват кукерите. Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища. Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.



 Сирни заговезни е повод да се организират - домашен празник, карнавал и, разбира се, обща софра. На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Всеки ерген изстрелва запалена стрела или хвърля кръст в двора на момата, която харесва.
През седмицата – в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите на момците. Счита се, че която мома събере най-много стрели от двора си е най-харесвана.

Скок над кладата за здраве

 За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито и халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завръзва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният завърта конеца в кръг и останалите членове на семейството се опитват да хванат халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Обичаят "хамкане"
 На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки, искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прости!“. „Простено!“ пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка.

Жени в носии, сплели ръце за прошка

Изтоник:
imenata.com

Оформление: Ния Горанова, Purple PR *


Прочетете още:



За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар