сряда, 26 септември 2018 г.

Историческият музей във Велинград

 Есента е вече тук, а с нея и не толкова приятните и ветровити дни. Ако сте гост на Туристически комплекс "Андела" и искате да разнообразите посещението си при нас с някое  интересно място, да се запонаете с местните бит и култура, с историята на България и на Велинград, то несъмнено трябва да посетите историческия музей във Велинград.


 Историческият музей на Велинград е основан през 1952 г. Той се намира в квартал Каменица, в непосредствена близост до църквата „Света Троица”. Централен обект за посещение там е родната къща на партизанката Вела Пеева (1922 г. – 1944 г.) и музеят почти половин век носи нейното име.

Вела Пеева
 В музея има три постоянни експозиции - мемориална изложба „Вела Пеева”, етнографска изложба „Планината - гостоприемен дом” и изложбата „Великденски писани яйца”.

 В Историческия музей на Велинград се намира най-голямата в България колекция от великденски писани яйца. Тя показва характерната за Чепинския край традиция за изписване на яйцата с писалка и восък. Освен от района на Велинград могат да се видят писани яйца и от други райони на България, както и от Централна и Източна Европа. Всяка година в навечерието на Великден музеят организира изложби на велинградски писани яйца, демонстрации на традиционната восъчна техника, работилници и конкурс за писани яйца.


 Експозицията „Вела Пеева” разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944 г. като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската ѝ политика по време на Втората световна война. Експозицията представя и събитията преди и по време на Втората световна война. През 1948 г., при сливането на селищата Каменица, Лъджене и Чепино, новосъздаденият град е кръстен на партизанката - Велинград.


 Най-новата експозиция на музея е посветена на оперния певец Николай Гяуров (1929 г. – 2004 г.), който е роден във Велинград. След смъртта му през 2004 г. семейството му е дарило вещи, снимки и документи на световноизвестния оперен певец. Показани са оригинални костюми от постановки в операта „Ла Скала” в Милано, матрица на монета, сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения. Експозицията е „подвижна” и често е гост на различни музеи в страната и чужбина.



 В етнографската експозиция „Планината - гостоприемен дом” са показани разнообразни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край – християни, мюсюлмани, армъни.

 С каменни надписи и снимки са представени най-старите действащи минерални бани в България, които са били построени през 1750 - 1751 г.



 Районът около Велинград от векове има традиции и в дърводобива - в експозицията са включени макети и експонати на стари водни съоръжения - чаркове и тепавици.



 Историческият музей на Велинград често е домакин на гостуващи изложби от музеи в България и чужбина.


Всяка година в музея се провеждат Велинградски празници на културата, годишнини, свързани с Вела Пеева и оперния певец Николай Гяуров. На щанд на музея се предлагат информационни материали и сувенири. Целогодишно в музея работи ателие за изписване с восък на великденски яйца.



 Освен с богатата си история, Велинград се слави и с лековитата си минерална вода, която се използва успешно при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания.

Източник: http://www.bulgariatravel.org


За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар